Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Staatssecretaris Raymond Knops, verantwoordelijk voor de Agenda Digitale Overheid, sprak vandaag met studenten uit het mbo over hun ervaringen met digitale overheidszaken. Ook voor veel jongeren levert de digitale overheid problemen op. De staatssecretaris ontving uit handen van programmaleider Angeliek van der Zanden van Stichting Digisterker symbolisch een SchoolAgenda Digitale Overheid. Daarmee wordt hij opgeroepen om werk te maken van het voorbereiden van jongeren in het onderwijs op het gebruik van digitale overheidszaken. De ontmoeting met de staatssecretaris vond plaats in Bibliotheek Venlo, bij de officiële Opening van het Informatiepunt Digitale Overheid. Dit meldt Stichting Digisterker. 

Agenda Digitale Overheid en jongeren 

Rond de 4 miljoen volwassen Nederlanders ondervinden problemen in het meedoen aan de digitale samenleving, omdat zij beschikken over onvoldoende digitale vaardigheden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Agenda Digitale Overheid ontwikkeld. Onder andere met als doel ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk volwassen burgers digitaal mee kunnen doen. Binnen de Agenda Digitale Overheid komt de doelgroep jongeren/jong-volwassenen nog niet aan bod. Ook veel jongeren hebben echter moeite met de digitale overheid. 
 

Jongeren en de digitale overheid 

Mbo-studenten van de opleiding Sociaal Werk van het Koning Willem 1 College uit Den Bosch spraken met de staatssecretaris onder andere over het aanvragen van een DigiD, studiefinanciering en het terugvragen van inkomstenbelasting. Veel jongeren zijn niet op de hoogte van de digitale overheidsregelingen die er voor hen zijn, weten niet hoe ze van deze voorzieningen gebruik kunnen maken of hebben er niet de juiste (digitale) vaardigheden voor. 
 
De studenten demonstreerden de online lesmethode Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid aan de staatssecretaris. Ze vertelden hem wat ze ervan geleerd hebben. Ze vertelden hoe ze de geleerde kennis en vaardigheden op hun beurt weer doorgeven aan andere jongeren. Ze vinden het belangrijk dat meer jongeren in Nederland beter worden voorbereid op het gebruik van digitale overheidszaken. 
 

SchoolAgenda Digitale Overheid overhandigd 

Jongeren zijn nog niet goed in beeld bij het ministerie en de overheidsorganisaties. Programmaleider Angeliek van der Zanden van Stichting Digisterker heeft daarom aan de staatssecretaris symbolisch een ‘SchoolAgenda Digitale Overheid’ aangeboden. Daarmee drukt ze staatsecretaris op het hart om nu al werk te maken van de doelgroep jongeren binnen de Agenda Digitale Overheid.
 

Door: Nationale Onderwijsgids