MBO-studenten Firda ontwerpen geurzakjes tegen stinkende sportkleding

Drie mbo-studenten van Firda Emmeloord hebben een nationale ondernemersprijs gewonnen. De leerlingen hebben een eigen bedrijfje opgericht en tijdens de lessen geurzakjes ontwikkeld die helpen tegen de zweetlucht in sportkleding. Dat meldt Omroep Flevoland.

De studenten kwamen heel snel met een idee voor een eigen bedrijf. Na een voetbaltraining kwam Wes van den Berg thuis. Zijn moeder gaf aan dat zijn sporttas weer heel erg naar zweet stonk. “De volgende dag ging ik naar school en had ik eigenlijk al een idee in mijn hoofd”, aldus Van den Berg.

Brainstormsessie 

Met zijn medestudenten heeft Van den Berg eerst een brainstormsessie over het product gehouden. Vervolgens maakten ze een ondernemersplan, deelden ze enquêtes onder toekomstige klanten uit en vroegen ze aandeelhouders om een startkapitaal.

Dit alles zorgde voor een zakje hotskool van Chinese bamboe met een bijzondere werking. De naam van het product is Fresh Active. Het geurzakje eet als het ware alle vies geurtjes op uit de sporttas. Daardoor zal een sportschoen of sportkleding niet meer stinken.

Student Company 2024 

De studenten hebben met het geurzakje de eerste plek behaald in de landelijke finale van de Student Company 2024. Verschillende winkels in Nederland bieden het product inmiddels ook aan.

Docent Ronald Molog van Firda Emmeloord vindt het project meer dan geslaagd. Het project was namelijk opgestart om studenten kennis te laten maken met het ondernemersvak. Dat zijn studenten nu een prijs hebben gewonnen is wat Molog betreft het mooiste dat je kan bereiken binnen het onderwijs.

Friese Enterprijs 

De studenten nemen binnenkort ook nog deel aan de verkiezing van de Friese Enterprijs. 

Door: Nationale Onderwijsgids