Normal_ehbo_kind_fiets_ongeluk_ongeval_eerste_hulp

Het Rode Kruis wil het thema ‘filmen na ongelukken’ bespreekbaar maken in de klas. Daarom heeft de hulporganisatie de module ‘niet filmen maar helpen’ toegevoegd aan haar lessenpakket voor middelbare scholen en het mbo. Het filmen na ongelukken, in plaats van het verlenen van hulp, komt regelmatig voor. Door dit onderwerp op te nemen in het lessenpakket, hoopt de hulporganisatie dat jongeren eerder 112 zullen bellen dan dat zij de telefoon erbij pakken om te filmen. Dit meldt het Rode Kruis.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Uit eerder onderzoek van ons bleek dat bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel vindt dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Tegelijkertijd is er wel een drempel om hier wat van te zeggen. Als we dit bespreekbaar maken, zorgen we ervoor dat mensen er extra over nadenken voordat zij hun telefoon erbij pakken. Als je getuige bent van een ongeluk, kan je beter hulp gaan verlenen of 112 bellen dan alles vastleggen.”
 
Het Rode Kruis heeft de module over niet filmen maar helpen opgenomen in de online les ‘Hero of Humanity’. In deze les van het Rode Kruis krijgen leerlingen filmfragmenten van verschillende situaties op straat te zien. Zij kunnen zelf kiezen hoe zij zouden reageren in deze situaties; ga je helpen of niet? Hierna volgt er een gesprek in de klas, waarin jongeren met elkaar de keuzes en afwegingen bespreken. Het Rode Kruis faciliteert deze lessen, omdat de hulporganisatie het belangrijk vindt om de hulpbereidheid in Nederland te vergroten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids