Met tassen vol ontbijtjes gaat het Rode Kruis op bezoek bij scholen

Kinderen komen steeds vaker, vanwege geldgebrek, zonder ontbijt op school. De cijfers geven aan dat één op de dertien kinderen opgroeit in armoede en scholen worstelen daarmee. Dat meldt Omrop Fryslân. 

Het Rode Kruis maakt daarom ontbijttassen voor kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben. Met het project Kind en Ontbijt worden wekelijks honderden tassen klaargemaakt voor verschillende scholen in Friesland.

Zonder ontbijt naar school 

Het is voor het eerst dat de scholen in Sint Nicolaasga de tassen met ontbijt krijgen. Volgens directeur Sjors de Wolff van basisschool It Klimmerblêd is het hard nodig. “Wij hebben de ervaring dat ongeveer tien tot 15 procent van de kinderen niet goed ontbijt voordat ze naar school komen. Wij willen heel graag dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Als we gezinnen en kinderen kunnen helpen om optimaal op school te komen, dan willen wij heel graag meehelpen.”

Het Rode Kruis is vorig jaar begonnen met het aanbieden van tassen met ontbijtjes op scholen. Het is helaas een groot succes, want het aantal scholen dat deelneemt is enorm gestegen. 

Presteren met een gevulde maag 

Veronique Huismans van de organisatie wijst op het belang van de actie. “Het is heel belangrijk om met een gevulde maag naar school te gaan. Dan kunnen kinderen namelijk goed presteren. Het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk