Normal_n

Op woensdag 10 oktober reikte Nuffic 3 prijzen uit aan de beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. De prijzen werden uitgereikt in drie categorieën: primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. De winnaars zijn de RK Basisschool Bernardus uit Saasveld, RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom en de Roncalli Mavo in Rotterdam. Dit meldt Nuffic.

De prijzen werden uitgereikt op de conferentie 'Samenwerken met een school in het buitenland' in Den Haag. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1000 euro. De conferentie staat in het teken van hoe leerlingen in contact komen met leeftijdsgenoten uit een andere cultuur. En hoe ze kunnen samenwerken aan thema’s als cultureel erfgoed, 'plastic soep' of klimaatverandering? 
 

Samenwerken met leeftijdgenoten over de grens

Op het Bernardus hebben leerlingen van 5 tot 11 jaar de afgelopen maanden samengewerkt met leeftijdgenoten uit zeven andere Europese landen in het project ‘Once upon an Erasmus+ Tale’. Hun verhalen en kunstwerken deelden ze via het online platform eTwinning. Hierdoor leerden ze niet alleen over hun eigen cultuur maar ook over de cultuur van anderen. Aan het eind van het project hebben scholen een ‘fair’ georganiseerd waar de kunst en cultuur van alle deelnemende landen werden gepresenteerd.
 
Op ’t Rijks zijn leerlingen aan de slag gegaan met vooroordelen in het project ‘You can’t judge the book by his cover’, samen met leeftijdgenoten uit Frankrijk, Polen, Griekenland en Ierland. Samen hebben zij onderzoek gedaan naar vooroordelen via literatuur en gedichten. Uiteindelijk hebben ze samen een gedichtenboek met werk van alle leerlingen gemaakt.
 
Op de Roncalli Mavo hebben vijf leerlingen samengewerkt met leeftijdgenoten uit zes andere landen. Doel van het project was om de dialoog tussen de verschillende culturen te bevorderen met behulp van moderne technologieën.
 

Over eTwinning

Via eTwinning vinden meer bijna 500.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 6500 Nederlandse leraren maken deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen 2000 Nederlandse scholen zijn geregistreerd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids