Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca_koken_keuken_praktijk_vmbo

Statushouders die het afgelopen jaar een on the job opleiding volgden voor de hospitality-branche, ontvingen op 11 juli hun diploma uit handen van de Amsterdamse wethouder Kukenheim (Beroepsonderwijs). De opleiding voor statushouders is een initiatief van House of Hospitality, dat zich inzet voor meer goed geschoold personeel in de hospitality-sector. Dit meldt ROC van Amsterdam.

In september 2017 startten de gemeente Amsterdam, WOW Amsterdam en het ROC van Amsterdam als partners van House of Hospitality met het opleiden van deze eerste groep van 21 statushouders. Het WOW-hostel in West biedt een hybride leeromgeving, waarbij vakdocenten van het ROC van Amsterdam op locatie lesgeven en studenten het geleerde direct in de praktijk kunnen toepassen. In het pand worden diverse opleidingsmogelijkheden gecombineerd. Er zijn vijftig hotelkamers, een restaurant en evenementenruimtes. De studenten leerden koken, bedienen, werken in de housekeeping en bij de receptie, maar ook taal en rekenen.
 
Na de basisopleiding werden zij in de tweede helft van het jaar gekoppeld aan een werkgever, waaronder een aantal partners van House of Hospitality. Hier werken zij inmiddels vier dagen met een doorstroommogelijkheid naar een vervolgopleiding.
 
Wethouder Kukenheim noemt het WOW-hospitality-traject voor statushouders ‘een mooie start op de Amsterdamse arbeidsmarkt’. Zij zegt: “En het mes snijdt aan twee kanten, want via deze route wordt er ook geschikt personeel gevonden voor branches met een personeelstekort.”
 
House of Hospitality is een initiatief van bedrijven, onderwijsinstellingen, kennisinstellingen en de gemeente Amsterdam met als doel de kwaliteit van de gastvrijheid in de metropoolregio Amsterdam te verbeteren en de instroom van studenten in hospitality-opleidingen te vergroten. De regio heeft een grote vraag naar goed geschoolde hospitality-medewerkers. Inmiddels zijn een tweede en derde groep statushouders gestart met de opleiding. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids