Logo_urbansporttrainer

Sporten doen we allang niet meer alleen op het sportveld. De hele stad is onze ‘playground’. Technologie is inmiddels niet meer weg te denken uit de sport en sporttrends volgen elkaar in rap tempo op. De opleiding Sport & Bewegen Amsterdam van het ROC van Amsterdam neemt met de nieuwe opleiding tot Urban Sport Trainer als eerste de duik in de urban sportwereld. Hiermee sluit zij aan bij ‘De sportieve stad’, de sportvisie van de gemeente Amsterdam om alle inwoner fitter, gezonder en sportiever te maken. Dit meldt ROC van Amsterdam.

Bootcampclubs en longboarders in stadsparken, freerunners en slackliners tussen gebouwen, suppers op de grachten… Urban sports zijn populairder dan ooit. Toch gaat deze nieuwe, tweetalige mbo-niveau 4 opleiding over meer dan alleen maar urban sports. Studenten leren hoe ze sportactiviteiten kunnen aanbieden in de grootstedelijke, internationale omgeving van Amsterdam. Ze leren inspelen op de verschillende sportbehoeftes om zo alle inwoners van Amsterdam fitter, gezonder en sportiever te kunnen maken. Coaching, sportmonitoring en de nieuwste technologie zoals VR, AR en sportwatches, zijn daarbij belangrijke onderdelen van de opleiding.
 
De sportarbeidsmarkt is veranderd en fulltime contracten zijn tegenwoordig schaars. Maar; er is wel degelijk werk. De opleiding Sport & Bewegen Amsterdam bereidt haar studenten hierop voor. Ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De jongeren leren hoe ze hun eigen werk kunnen vinden en creëren. Ze leren trends volgen en hierop in te kunnen spelen, bijvoorbeeld met het starten van een eigen onderneming. Maar ook leren ze ‘gewoon’ hoe de wereld in elkaar zit. En dat is soms het hebben van verschillende parttime contracten bij meerdere werkgevers.
 
De vernieuwde opleiding Sport & Bewegen Amsterdam geeft met o.a. deze nieuwe mbo-niveau 4 opleiding een boost aan de gehele opleiding. Ook de reguliere niveau 2, 3 en 4 opleidingen liften mee op de nieuwe onderwijsvisie om jongeren in en om Amsterdam zo goed mogelijk op te kunnen blijven leiden. De opleiding sluit hiermee volledig aan bij het sportbeleid van de gemeente Amsterdam. In de sportvisie 2025 ‘De sportieve stad’ zet de gemeente Amsterdam in op een meer sportstimulerende, beweeg- en sportvriendelijke inrichting van de openbare ruimte en wil het sportaanbieders ondersteunen en faciliteren. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids