Normal_virtual_reality

Voor veel leerlingen is het vaak lastig kiezen uit de vele vervolgopleidingen. Met behulp van verschillende studiekeuzetesten worden aankomend studenten geholpen met het maken van hun studiekeuze. In deze testen ontbreekt echter het daadwerkelijk beleven van de mogelijke beroepen om in te gaan werken. Hoogste tijd om aankomend studenten hun toekomstig beroep ook daadwerkelijk te laten ervaren, maar dan wel van achter hun bureau in Virtual Reality. Dit meldt ROC van Amsterdam.

Om de beroepssectoren echt te beleven hebben het ROC van Amsterdam en het ROC van Flevoland een studiekeuzetest ontwikkeld in een virtual-reality-jasje. Met behulp van 360° video kunnen toekomstige studenten verschillende werkplekken ervaren en krijgen ze zo een voorproefje van de verschillende sectoren. De VR Sectorchecker is te bekijken in 360° op de mobiele of desktop website en in VR met een Google cardboard.
 
De 25 sectoren waaronder de opleidingen vallen, zijn vertaald naar 25 praktijklocaties, waar korte 360° filmpjes van zijn gemaakt. In elk filmpje zijn een aantal tekstvlakken geplaatst met de werkzaamheden die passen bij de betreffende beroepssector. Voor de sector Luchthaven staat de leerling bijvoorbeeld midden in een hangar en maakt zo kennis met het werken op de luchthaven, het werk van een steward(ess), luchthavenbeveiliging, vliegtuigtechniek en facilitaire dienstverlening. Met smileys geeft de leerling aan of hij of zij een sector wel of niet leuk vindt; op de webversie door te slepen, bij gebruik van een cardboard door even een blik vast te houden op de smiley.
 
Op basis van de gemaakte keuzes krijgt de leerling een advies over welke sector het beste matcht. Deze uitslag wordt ook verzonden via de mail, zodat hij of zij zich er op een later tijdstip eventueel verder in kan verdiepen.De test is ontwikkeld in samenwerking met Kaliber, interactief bureau voor effectieve merkbeleving. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids