Proef met gratis kinderopvang in Groningen loopt door tot 2025

De gemeente Groningen startte in januari met de proef gratis kinderopvang voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Het experiment loopt tot 2025. Uiteindelijk moet gratis kinderopvang landelijk worden uitgerold. Dat meldt Linda.

Niet-werkende ouders hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Gebruik maken van de kinderopvang is voor hen vaak te duur. In Noord-Groningen gaan er maar vierhonderd peuters en baby’s van de tweeduizend kinderen naar de opvang.

Slachtoffers van de toeslagenaffaire 

In bepaalde wijken wonen slachtoffers van de toeslagenaffaire. Dat vertelt Anne Looijenga, manager kinderopvang bij SKSG aan dagblad Trouw.

Geen gebruik maken van de kinderopvang 

Van de gezinnen uit Noord-Groningen maakt nog geen kwart van hen gebruik van de kinderopvang. Als kinderen naar de basisschool gaan hebben ze vaak al een enorme achterstand opgelopen, omdat ze vanuit huis te weinig meekregen. Basisscholen ontvangen kinderen van vier jaar oud die nog niet eens zindelijk zijn. “Soms lukt het kinderen van twee of drie jaar niet om een stapel blokken te stapelen. Dat is voor scholen een groot probleem, want zij moeten ervoor zorgen dat de achterstanden ingelopen worden”, aldus Looijenga.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk