Slachtofferhulp staat gedupeerden toeslagenaffaire bij

Slachtofferhulp Nederland gaat gedupeerden van de affaire rond de kinderopvangtoeslagen bijstaan. Vanaf maandag kunnen ze aankloppen voor hulp bij emotionele en praktische problemen. Wie gedupeerd is door de Belastingdienst kan net zo getraumatiseerd zijn als slachtoffers van een ongeval of misdrijf, aldus de organisatie.

Ouders die recht hadden op de toeslag werden door de fiscus onterecht beschuldigd van fraude, waarna hun toeslag werd stopgezet en teruggevorderd.

Omdat de Belastingdienst de gedupeerden niet kan helpen bij hun praktische of psychosociale problemen heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan Slachtofferhulp gevraagd om deze taak op zich te nemen.

"Als je onterecht wordt beschuldigd van fraude, dwangbevelen van tienduizenden euro’s krijgt, je huis kwijtraakt en de afwikkeling jaren op zich laat wachten, dan laat dat zijn sporen na", aldus bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp. "Gedupeerden hebben te maken met langdurende stress en spanningen in het gezin. Ze schamen zich voor hun omgeving en zijn het vertrouwen kwijt."

Door: ANP