Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

Een fabrikant van driewielscooters zegt al sinds november vorig jaar een herziene en veilige variant van de Stint te hebben staan. Deze is toen onder de aandacht gebracht van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), maar het ministerie heeft nog steeds geen akkoord gegeven. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

127 aanpassingen

Algemeen directeur Michiel van Buuren van INCA Techniek uit Emmeloord zag al snel dat er van alles mis was met de oude Stint: “Er was geen verlichting, geen noodstop en er ontbraken zelfs voorremmen”. Hij heeft naar eigen zeggen 127 aanpassingen gedaan aan een originele Stint, waarna het transportmiddel veilig op de openbare weg te gebruiken zou zijn, conform de Europese veiligheidsregels. 
 
De fabrikant had het idee opgevat om deze opknapbeurt tegen betaling aan te bieden bij andere eigenaren van Stints. Hij moet van het ministerie van infrastructuur en waterstaat alleen nog toestemming krijgen voor de bak voorop. En dat akkoord laat al ruim een half jaar op zich wachten. De tijd begint nu te dringen voor Van Buuren: de oorspronkelijke fabrikant van de Stint, Edwin Renzen, wil hetzelfde gaan doen, zodat de verbeterde Stint rond de zomer weer gebruikt kan worden.
 

Nieuwe toelatingseisen

Minister Van Nieuwenhuizen laat via een woordvoerder aan het AD weten dat de Tweede Kamer de nieuwe toelatingseisen eerst nog moet bespreken. Dit debat vindt volgende week dinsdag plaats. “Daarna hopen we het snel definitief door te voeren.’’
 
Op 20 september vond op een spoorwegovergang bij station Oss West een zeer ernstig ongeval plaats met een Stint. Vier kinderen verliezen daarbij het leven, en een vijfde kind en de begeleidster raken ernstig gewond. Uit het eerste onderzoek door de ILT beek dat er veiligheidsrisico’s zijn vanwege de technische constructie van de Stint. Op 1 oktober besloot de minister de toelating van de Stint voor onbepaalde tijd in te trekken en nieuwe toelatingseisen te formuleren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids