Week 15: landelijk moment geslaagden, toelatingseisen pabo & kwetsbare kinderen

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Op 4 juni is het feest voor geslaagde scholieren in heel Nederland, de toelatingseisen voor de pabo-opleidingen worden tijdelijk versoepeld en basisschoolleraren verwachten problemen voor leerlingen als zij langer thuiszitten.

Maandag: 1 op 5 basisschoolkinderen in noodopvang wegens kwetsbare positie

Van de kinderen uit het basisonderwijs die nu overdag in noodopvang zitten, bevindt zo’n 20 procent zich in een kwetsbare positie. Dat laat minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag weten aan de Tweede Kamer.
 

Dinsdag: Coco kan het! is Prentenboek van het Jaar

Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen van komend jaar, die in januari beginnen met Het Nationale Voorleesontbijt.
 

Woensdag: Op 4 juni is het feest voor geslaagde scholieren in heel Nederland

Op donderdag 4 juni vieren geslaagde scholieren in heel Nederland het einde van hun middelbare schooltijd. Hiermee geeft minister Slob (onderwijs) gehoor aan een verzoek van LAKS, de landelijke vertegenwoordiger van scholieren. Afhankelijk van de school horen sommige leerlingen al eerder dat ze geslaagd zijn, maar op 4 juni wordt dit met alle leerlingen samen gevierd. Op welke manier dat kan is afhankelijk van de situatie op die dag.
 

Donderdag: Soepelere regels: nieuwe pabostudenten mogen zonder toets aan studie beginnen

De toelatingseisen voor de pabo-opleidingen worden tijdelijk versoepeld. Daar hebben de opleidingen toe besloten omdat de toelatingstoetsen voor deze studie vanwege de coronacrisis voorlopig niet kunnen worden gehouden, meldt de Algemene Onderwijsbond AOb.
 

Vrijdag: Basisschoolleraren verwachten problemen voor leerlingen als zij langer thuiszitten

Een op de drie basisschoolleraren verwacht grote problemen voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten. Als de scholen tot de zomervakantie dichtblijven, verwacht driekwart van de leerkrachten grote problemen voor leerlingen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek in samenwerking met onderwijsvakblad Didactief.
 
Door: Nationale Onderwijsgids