Logo Onderzoeksraad Voor Veiligheid OVV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteerde vandaag de resultaten van het onderzoek naar de verkeersveiligheid van licht gemotoriseerde voertuigen. Dit onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van het ongeval met een Stint in Oss vorig jaar. De conclusie is dat er niet voldoende aandacht is voor de veiligheid bij het op de weg komen van deze voertuigen. Daarnaast moet de Tweede Kamer minder politieke druk uitoefenen op het toelaten van deze voertuigen op de weg. Dit meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Momenteel is de toelatingsprocedure voor licht gemotoriseerde voertuigen te laks, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Sommige voertuigen, zoals de elektrische bakfiets, mogen zonder keuring de weg op en anderen worden voor het gemak onder de categorie 'bijzondere bromfietsen' geschaard. Die categorie is ooit ontstaan onder grote politieke druk om innovatieve voertuigen zoals de Segway simpel en snel op de weg toe te kunnen laten. Door de minimale eisen aan deze voertuigen raakt de verkeersveiligheid in het gedrang.
 

Politieke druk

Na het ongeluk in Oss mocht de Stint niet meer de openbare weg op. Omdat de Kamer zo snel mogelijk een nieuwe versie van de Stint de weg op wilde krijgen werd de minister opgedragen om het toelatingskader voor bijzondere bromfietsen in hoog tempo aan te passen. De Tweede Kamer ging akkoord met de aanpassingen van de Stint, maar de toelatingsprocedure waardoor de Stint in eerste instantie werd toegelaten op de weg is nog steeds hetzelfde. De OVV vindt dat hierdoor de politieke druk wederom boven de veiligheid wordt gesteld.
 

Onafhankelijke keuring

De OVV waarschuwt dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheid van licht gemotoriseerde voertuigen. Om dit voor elkaar te krijgen wil de OVV dat de onafhankelijke keuringsinstantie RDW eindverantwoordelijk wordt voor de toelating van deze voertuigen op de weg. De uiteindelijke beslissing moet volgens de OVV dus buiten de politiek gehouden worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids