Normal_kind_geld

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week: leerplichtig gezin Ruinerwold leeft jarenlang onder de radar, grote fouten gemaakt bij toelating stint en geldkraan Haga Lyceum definitief dicht.

Maandag: 1 op de drie scholieren krijgt vorm van bijles

18 procent van de middelbare scholieren maakt gebruik van een betaalde vorm van aanvullend onderwijs. Met onbetaalde vormen erbij krijgt een op de drie scholieren aanvullend onderwijs, zoals examentraining of bijles. In het primair onderwijs liggen de cijfers lager. Een kwart van de leerlingen uit groep 8 volgt aanvullend onderwijs, waarvan de helft in betaalde vorm.
 

Dinsdag: Leerplichtig gezin Ruinerwold leeft jarenlang onder de radar

In Ruinerwold heeft de politie een man met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar aangetroffen die al jaren in een dichtgetimmerde ruimte in een boerderij woonden. Verschillende media melden dat het gezin zich verschool voor het einde der tijden en dat al minstens 9 jaar deed. De kinderen waren op het moment van verdwijnen tussen de 9 en 16 jaar oud, wat betekent dat zij verplicht naar school zouden moeten gaan. Dat geen enkele school of ambtenaar aan de bel heeft getrokken over de vermissing van de kinderen, komt hoogstwaarschijnlijk doordat vrijwel niemand wist dat de kinderen bestaan. Een onbekend aantal van de kinderen zou niet ingeschreven staan in de registers van de burgerlijke stand, wat betekent dat er nooit aangifte van hun geboorte is gedaan. 
 

Woensdag: ‘Grote fouten gemaakt bij toelating stint, lering nodig’

Uit het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de toelating van de stint blijkt onder meer dat 'de innovatie centraal stond en er daarmee te weinig aandacht was voor de veiligheid.' Ook zijn er teveel verschillende procedures bij de toets van de zogenoemde lichtgemotoriseerde voertuigen. Kamerleden van verschillende politieke partijen zijn hard in hun oordeel en stellen dat het ministerie heeft gefaald.
 

Donderdag: Rutte heeft spijt van bemoeienis met onderwijscao’s 

Premier Mark Rutte had zich niet moeten bemoeien met de onderhandelingen over een nieuwe onderwijs-cao, vindt hij. Het onderwijs was daarover "terecht geïrriteerd". Rutte zei eerder dat het onderwijs eerst een nieuwe cao zou moeten afsluiten voor het kabinet mogelijk extra geld uittrekt. Dat wekte de woede van schoolbesturen en leraren, die zich gechanteerd voelden. Ze bereiden zich voor op een staking over drie weken.
 

Vrijdag: Geldkraan Haga Lyceum gaat definitief dicht

Minister Slob twitterde dat hij nu echt de geldkraan dichtdraait. Het schoolbestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is na aanmaningen en uitstel nog steeds niet opgestapt, naar eigen zeggen omdat ze te weinig tijd hadden om noodzakelijke wijzigingen aan te brengen in de statuten vanwege de komst van interim-bestuurder Marcel Heuver. Voor minister Slob is de maat nu vol.
 
Door: Nationale Onderwijsgids