Normal_baby_ouders_vader_moeder

Vanaf 1 januari 2019 krijgt de partner van de moeder vijf dagen doorbetaald geboorteverlof. Eerder was dit twee dagen. Dit is goed voor de band tussen ouder en kind en het is goed voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Dit meldt Rijksoverheid.

De Wet Inwerkingtreding Extra Geboorteverlof (WIEG) die op 1 januari is ingegaan, zorgt voor ruimere verlofmogelijkheden. Met ingang van volgend jaar worden die nog verder uitgebreid. Tot eind 2018 kregen partners na de geboorte van een baby twee dagen geboorteverlof, betaald door de werkgever. Dat zijn vanaf 1 januari 2019 vijf dagen. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. De verlofmogelijkheden voor partners worden zo fors verruimd, tot maximaal zes weken.
 
De week geboorteverlof kan meteen worden opgenomen, maar dat kan ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamhulp net weg is of later. Minister Koolmees zorgt met zijn WIEG voor meer en langere verlofmogelijkheden voor werknemers. Wie langer vrij wil, kan het eerste half jaar maximaal vijf weken extra geboorteverlof opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70 procent van het loon.
 
De nieuwe wet van Koolmees moet er voor zorgen dat meer en langer geboorteverlof voor partners normaler wordt en dat ouders de taken vanaf het allereerste begin samen zo goed mogelijk verdelen. Dit  is goed voor de band tussen ouder en kind en het is goed voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids