Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Kinderdagverblijven zouden niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren. Omdat dit nu niet is toegestaan dient D66 hiervoor een wetsvoorstel in. De partij kan rekenen op steun van de VVD. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD sluit een mogelijke vaccinatieplicht in de toekomst niet uit, zo blijkt uit een column die hij voor de website van zijn partij schreef. Dit melden RTL Nieuws en NOS. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat ieder land een vaccinatiegraad van 95 procent haalt voor inentingen tegen bof, mazelen en rodehond. Nederland haalt dit percentage niet meer als het gaat om het aantal vaccinaties tegen de mazelen. Vorig jaar kreeg 90,1 procent van de 2-jarigen hiertegen een prikje.

“Daarom wil D66 dat kinderopvangorganisaties ervoor moeten kunnen kiezen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. En in dat geval aan de ouders een bewijs van inenting mogen vragen. Zo stellen we kinderen niet onnodig bloot aan besmetting met gevaarlijke ziektes”, zegt Rens Raemakers van D66.

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, staat open voor een vaccinatieplicht. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind niet in te enten tegen ernstige ziektes, omdat ze "pseudo-interessant gemaakte bullshit" lezen over vaccinaties. En dit baart Dijkhoff zorgen. Zijn partij wil ouders niet verplichten, maar als na intensievere voorlichting geen verbetering zichtbaar is, "dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht".

Hij staat dan ook achter het voorstel van D66 om niet-ingeënte kinderen te weigeren bij de kinderopvang of naschoolse opvang.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids