Drie scholen in Eindhoven met kinderen met mazelen

Op drie scholen in Eindhoven zijn meerdere kinderen besmet met de mazelen. Er is een uitbraak gaande in de regio. Zeker veertien ongevaccineerde kinderen en één niet-gevaccineerde volwassene hebben de infectieziekte opgelopen. Ouders en besturen van de scholen zijn over de besmettingen geïnformeerd. Onduidelijk is om welke scholen het gaat en in welke plaatsen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Een deel van de kinderen is flink ziek geworden van de mazelen. Maar er zijn geen levensbedreigende situaties ontstaan. Inmiddels zijn er ook alweer wat leerlingen hersteld. Het aantal besmettingen op de scholen kan de komende tijd nog stijgen, zegt de GGD. De incubatietijd is een dag of tien en pas dan komen de eerste klachten. In de tussentijd kunnen andere mensen al besmet worden door de zieke persoon zonder duidelijke klachten. “Misschien zit je vandaag kiplekker op school, maar als je morgen ziek wordt, was je vandaag al besmettelijk.”

BMR-vaccinatie met 14 maanden

Het advies aan ouders in Brabant-Zuidoost is om extra voorzichtig te zijn met kinderen onder de 14 maanden. Zij kunnen namelijk niet tegen de mazelen gevaccineerd worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky