'Niet naar de kinderopvang als broer of zus besmet is met mazelen'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft de overheid geadviseerd om Nederland voor te bereiden op een uitbraak van de mazelen. Ongevaccineerde kinderen zullen over een aantal jaren allemaal naar de middelbare school gaan, zeker in stenggelovige gemeenten. De uitbraak van de mazelen in Eindhoven was reden voor een advies van het OMT. Dat meldt Omroep Brabant.

Vooral voor hele jonge kinderen zijn de mazelen gevaarlijk. Daarom blijft het kinderdagverblijf gesloten voor broertjes en zusjes van kinderen met mazelen. Zij mogen niet naar de opvang totdat duidelijk is dat zij niet ziek zijn geworden.

Bij besmetting groepen in kinderdagverblijf scheiden 

Mocht er toch een besmetting op een kinderdagverblijf plaatsvinden, dan geeft het OMT het advies om de groepen met kinderen zoveel mogen te scheiden. Daarnaast moeten er extra vaccins ingeslagen worden. Kinderen krijgen nu als ze 14 zijn de tweede mazelenprik, maar als het aan het OMT ligt gaat deze leeftijd omlaag naar 3 jaar.

Ongevaccineerde kinderen naar de middelbare school 

De reden voor een nieuwe mazelengolf is dat er veel ongevaccineerde kinderen over een aantal jaren naar de middelbare school gaan. Zij hebben nog geen immuniteit opgebouwd tegen de mazelen. Op middelbare scholen kan de mazelen dan flink rondgaan. Als een uitbraak op een basisschool plaatsvindt, dan blijven de mazelen sneller in de omgeving van de school.

Het OMT verwacht nog niet dat er een mazelenepidemie uitbreekt. Vooralsnog blijft het bij kleine uitbraken in de ‘Bible Belt’ en verspreid over enkele plaatsen in Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk