Werknemers kinderopvang en onderwijs vaccineren tegen griep

Voor de meeste mensen is het hebben van griep niet ernstig, maar bij mensen uit risicogroepen kan griep wel ernstig verlopen. Zij krijgen via het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) vaccinatie tegen griep aangeboden. Er zijn volgens de Gezondheidsraad ook groepen werknemers die van hun werkgever griepvaccinatie aangeboden zouden moeten krijgen. Dat meldt de Gezondheidsraad. 

Gezondheidszorgpersoneel dat direct contact heeft met patiënten loopt een groter risico om griep te krijgen. Ook blijkt dat besmet gezondheidszorgpersoneel het griepvirus kan overdragen aan patiënten. Vaccinatie van deze groep is aanbevolen om de werknemers zelf te beschermen, maar vooral ter bescherming van (kwetsbare) patiënten.

Bescherming van anderen

Ook werknemers die in een kleine ruimte vaak nauw contact hebben met anderen, zoals in het onderwijs, het openbaar vervoer en de kinderopvang, komen volgens de Gezondheidsraad in aanmerking voor griepvaccinatie. Dat is dan vooral ter bescherming van henzelf, maar bij bijvoorbeeld chauffeurs die kwetsbare personen vervoeren of kappers in verpleeghuizen ook ter bescherming van de mensen voor wie ze zorgen.

Blootstelling aan het griepvirus 

Er zijn ook mensen die door de aard van hun werkzaamheden blootgesteld kunnen worden aan het griepvirus zelf, bijvoorbeeld laboratoriummedewerkers die betrokken zijn bij de vaccinproductie en medewerkers van diagnostische laboratoria. De Gezondheidsraad adviseert ook deze groep griepvaccinatie aan te bieden, ter bescherming van henzelf.

Door: Nationale Onderwijsgids