Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Het journalistieke tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) doet onderzoek naar wat gastouderbureaus precies doen. Het programma zoekt ouders en gastouders die hun ervaring met een gastouderbureau willen delen. Zij kunnen dit doen door (anoniem) een vragenlijst in te vullen. Dit kan tot 24 mei. Dit melden belangenvereniging voor ouders BOinK en De Monitor. 

De Monitor is het onderzoek gestart naar aanleiding van een tip van een ouder die vragen heeft over het werk dat gastouderbureaus doen en de kosten die zij daarvoor doorberekenen aan ouders. Ouders die gebruik maken van gastouderopvang moeten namelijk niet alleen de gastouder zelf betalen maar ook bemiddelingskosten betalen aan het bureau waaraan de gastouder verbonden is. De vader die De Monitor tipte kwam erachter dat gastouderbureaus bereid zijn te onderhandelen over het maandbedrag dat ze vragen van ouders. Dat leidde bij hem tot de vraag hoe het gastouderbureau haar tarieven eigenlijk vaststelt en welke diensten zij daarvoor leveren.

In Nederland zijn er zo'n 33.000 gastouders. Net als voor opvang op kinderdagverblijven en de peuterspeelzaal kunnen ouders kinderopvangtoeslag krijgen. Dit kan echter alleen als de gastouder is ingeschreven bij het landelijk register (LRKP) én een geregistreerd gastouderbureau bemiddelt tussen ouder en gastouder over de opvang. In Nederland zijn er zo'n 700 gastouderbureaus. Zij zijn verantwoordelijk voor de administratie en moeten de kwaliteit en veiligheid van hun gastouders in de gaten houden.

Bij 77 gastouderbureaus hebben de GGD en de Belastingdienst de afgelopen jaren onderzoek gedaan met als doel de kwaliteit van toezicht te verbeteren.. Uit het onderzoek bleek meer dan de helft van de gastouderbureaus in overtreding. Volgens De Monitor is dit een aanwijzing dat het verhaal van de ouder die het programma tipte geen op zichzelf staand geval is. Het onderzoeksprogramma wil daarom meer weten over hoe gastouderbureaus werken en vraagt de hulp aan gastouders en ouders. Dit kan door te mailen naar demonitor@kro-ncrv.nl of door het invullen van de vragenlijst (tot 24 mei).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids