Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

De kwestie in hoeverre gastouders als zelfstandige ondernemers kunnen worden beschouwd, heeft tot een kleine doorbraak geleid. Gastouders kunnen hun inkomsten in de toekomst wellicht aanmerken als winst uit onderneming. Hierdoor kunnen zij toch als zelfstandig worden gezien. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

De discussie over het wel of niet zelfstandig zijn als gastouder laaide eind vorig jaar op toen het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een gastouder niet aanmerkte als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Het oordeel was dat zij niet voldoende zelfstandig zou zijn. Door deze zaak is er bij een groot aantal gastouders twijfel ontstaan. De uitspraak zorgde er bovendien voor dat er in maart een petitie werd gestart.

Begin deze maand heeft de Rechtbank in Breda een gastouder echter wél als zelfstandig beoordeeld, waarbij de werkzaamheden als winst uit onderneming mogen worden aangemerkt. De tussenkomst van een gastouderbureau staat volgens de rechtbank die zelfstandigheid niet in de weg. In plaats van het gastouderbureau mogen gastouders zelfs de ouders van kinderen beschouwen als opdrachtgever. Volgens de rechtbank zijn gastouders daarnaast vrij om met andere bureaus een bemiddelingsovereenkomst te sluiten of op te zeggen.

Om als zelfstandig te worden beschouwd, mogen de taken van het gastouderbureau de taken die wettelijk verplicht zijn niet overschrijden. Als de gastouder daarbij voldoet aan de kenmerken van een zelfstandig ondernemer, dan mogen de inkomsten van de gastouder dus als winst uit onderneming worden gezien, aldus de Rechtbank Breda. Tot dusver is het onduidelijk wat de Belastingdienst van het vonnis vindt. Wel wordt er samen met de brancheorganisaties bekeken welke casus gebruikt kan worden over de zelfstandigheid van de gastouder ten opzichte van het gastouderbureau. Het is de bedoeling dat die casus voorgelegd wordt aan de rechter.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids