GGD Twente voert minder controles op kinderopvang in Enschede

De GGD Twente zal dit jaar niet bij alle kinderopvangorganisaties in Enschede inspectiebezoeken uitvoeren. Ook daar is sprake van personeelstekorten. Officieel krijgt iedere kinderopvang, dat zijn 110 BSO’s en kinderdagverblijven en 148 gastouders in Enschede, een jaarlijkse controle op onder meer veiligheid en hygiëne. Daarmee hanteert de gemeente strengere regels dan elders, maar dit jaar zullen er gaten vallen in de roosters. Dit meldt Tubantia. 

Volgens de wet moet ieder jaar minstens 50 procent van de gastouders een onverwacht inspectiebezoek krijgen. En daar houdt de gemeente zich dit jaar ook aan. Meer zal het waarschijnlijk niet worden. Op kinderopvangplekken waar de situatie bijvoorbeeld al jaren stabiel is, worden controles uitgesteld of dit jaar helemaal niet uitgevoerd.

Nieuwe inspecteurs GGD

Inmiddels heeft de GGD nieuwe inspecteurs weten aan te trekken, maar zij starten pas over een paar maanden. Een tijdelijk probleem dus, maar wel met theoretische gevolgen. “Gezien de krapte in de arbeidsmarkt mogen we niet het onmogelijke verwachten”, aldus de gemeente Enschede.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky