Toezicht op gastouderopvang onder vuur na misbruikzaak Enschede

Een man uit Enschede misbruikte drie jonge kinderen in de gastouderopvang van zijn vrouw. Twee van hen filmde hij. De kinderen waren tussen de 0 en 4 jaar. De zaak roept grote zorgen op over het toezicht op kleinschalige opvang aan huis, meldt Tubantia.

Bij gastouderopvang geven ouders vaak extra veel vertrouwen, omdat het gaat om opvang in huiselijke sfeer. Maar dat maakt het ook kwetsbaar. Er is meestal geen team van collega’s dat elkaar controleert, legt Gjalt Jellesma van BOinK uit.

GGD houdt toezicht

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht, de GGD voert dit uit. Sinds 2023 moeten gemeenten jaarlijks minimaal de helft van de gastouders controleren. Enschede streeft naar 100 procent, maar dat lukt alleen als er genoeg personeel is. In de praktijk betekent dit dat 99 procent is gecontroleerd in 2023.

Iedereen die woont of werkt op een opvanglocatie moet in het Personenregister kinderopvang staan en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overhandigen. Strafbare feiten komen aan het licht via doorlopende screening. Maar ingrijpen is eigenlijk pas mogelijk als er al iets is gebeurd.

Wisselende kwaliteit

Volgens Jellesma is de kwaliteit van gastouderopvang in Nederland te wisselend. Sommige gastouders bieden uitstekende zorg, anderen schieten ernstig tekort. Hij pleit voor strengere eisen en verplichte professionalisering. Het vierogenprincipe, waarbij altijd twee professionals bij de kinderen moeten zijn, geldt niet bij gastouders. En dat is waarschijnlijk ook waar het is misgegaan in Enschede. De gastouder mocht eigenlijk niet zomaar weglopen en de boel overlaten aan de ander. “Dat lijkt hier wel te zijn gebeurd. Dat is op zijn minst onprofessioneel.” De gastouderopvang in kwestie sloot in december 2024 de deuren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky