Normal_peuter_spelen_kind_bal_opvang

Het KennisNetwerk Gastouderopvang (KNGO) start een petitie om een rechterlijke uitspraak over de zelfstandigheid van gastouders aan te vechten. De Belastingdienst beoordeelt als gevolg van die uitspraak andere gastouders op eenzelfde manier, waardoor er gecompliceerde en oneerlijke situaties zijn ontstaan. Dat meldt KennisNetwerk Gastouderopvang. 

Het gerechtshof beoordeelde vorig jaar een gastouder voor een zaak in kwestie als onvoldoende zelfstandig om als ondernemer gezien te worden. Die uitspraak was een verkeerde aanname en is niet representatief voor de relatie tussen de ouder, gastouder en gastouderbureau, zoals in de Wet Kinderopvang is bedoeld. Cynthia van Mulekom van KNGO zegt dat de gehele gastouderopvang bedreigd wordt door deze werkwijze van de Belastingdienst.

Om die onterechte behandeling tegen te gaan, heeft de KNGO een petitie opgesteld. Het doel is om de regeling weer eerlijk te maken. De hantering van de Belastingdienst geldt namelijk voor circa 30 procent van alle gastouders, omdat zij zelfstandig ondernemer zijn. Om het gesprek aan te gaan met alle partijen wordt de petitie zowel in de politiek als bij de Belastingdienst aangeboden.

Ouders die gastouder zijn kiezen daar vaak bewust voor, omdat zij graag zien dat kinderen in een huiselijke sfeer opgevangen worden, onder toezicht van een vast persoon. Circa 20 procent van de Nederlandse kinderen gaat naar een gastouder. De petitie over gastouderschap is te ondertekenen via https://zzpgastouder.petities.nl/.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids