Normal_kind__schilderen__opvang__jongen__creatief

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs bepaald dat gastouders ondernemer kunnen zijn. Daarmee lijkt een einde gekomen te zijn aan een langslepende discussie over het onderwerp. Twee jaar ontstond ophef toen hetzelfde hof een gastouder als onvoldoende zelfstandig beoordeelde om als zzp'er door te gaan. Als gevolg van die zaak zette de Belastingdienst ook een streep door de zzp-status van andere gastouders. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Gijs Steijsinger vertegenwoordigde sinds die uitspraak uit 2016 tientallen gastouders in rechtszaken over het zelfstandig ondernemerschap van gastouders. Hij reageert opgelucht op de uitspraak van het gerechtshof. Volgens hem is nu een einde gekomen aan de discussie omdat de Belastingdienst niet langer terugvallen op het eerdere oordeel van het hof.

Volgens Steijsinger keert de oorspronkelijke situatie terug voor gastouders. Zij worden nu weer als voorheen individueel beoordeeld op ondernemerscriteria en niet als groep uitgesloten van het ondernemerschap.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids