
Op donderdag 22 mei stond Windesheim in het teken van lef, ontwikkeling en ondernemerschap. Hoogtepunt van de middag was de uitreiking van de titel Beste Studentondernemer van Windesheim 2025 , toegekend aan Samuël van Dijk, student aan de opleiding Bouwkunde en oprichter van Zostera. Dat meldt hogeschool Windesheim.
“ Zeegras biedt bij het bouwen van een duurzame woning ongekend veel voordelen. Het was mijn oma die mij er als twaalfjarige al nieuwsgierig naar maakte met een artikel over zeegrasdaken op een eiland in Denemarken. In de afgelopen jaren heb ik de kansen die ik erin zag onderzocht en is het gelukt om ideeën om te zetten naar concrete isolatieproducten waarmee we duurzaam en schaalbaar kunnen bouwen ”, aldus Samuël van Dijk.
De jury motiveerde hun keuze met: ” Deze ondernemer ziet de kans om de bouwsector letterlijk te verduurzamen met een oplossing die niet alleen circulair is, maar ook schaalbaar en realistisch. Zostera laat zien dat impact en innovatie hand in hand kunnen gaan.”
Zostera maakt isolatiemateriaal van zeegras – een natuurlijk restmateriaal uit de zee dat CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Het isolatiemateriaal is 100 procent natuurlijk, brandveilig, volledig circulair en direct toe te passen in de bouw. Samuël van Dijk ontwikkelt dit biobased alternatief vanuit zijn werkplek bij ZWINC; een innovatieve werkomgeving voor start-ups en scale-ups.
Nieuw Talent
Niels Garritsen, student aan de opleiding Werktuigbouwkunde, won met zijn bedrijf CoolCover, dat stijlvolle omkastingen voor airco’s en warmtepompen maakt, de titel ‘Nieuw Talent’ en ontving een aanmoedigingsprijs van 250 euro.
Samenwerking tussen studenten en opleidingen
De middag werd georganiseerd door het Windesheim Centre for Entrepreneurship in samenwerking met studenten, en gepresenteerd door journalistiekstudenten Isabelle Bevers en Sem Taal. Die samenwerking tekent meteen waar de dag voor staat: studenten nemen niet alleen deel, maar nemen zelf het initiatief – en krijgen de ruimte om hun ondernemerschap serieus te ontwikkelen.
Collegetour
Een inspirerend onderdeel van het programma was de collegetour met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, en Lisa Stam, eigenaar van Michelinrestaurant Affect . In een open gesprek met studenten deelden zij hun inzichten over wat er echt toe doet als je onderneemt: keuzes durven maken, dichtbij jezelf blijven en altijd blijven leren.
Ondernemersmarkt
Tijdens de Dag van de Studentondernemer kregen ruim twintig studenten de kans om zichzelf te presenteren op de ondernemersmarkt. Ze lieten hun producten en diensten zien, gingen in gesprek met bezoekers en vertelden wat hen drijft. De zes finalisten namen deel aan een ondernemerspanel, waarin zij hun ervaringen en leerprocessen deelden.
Windesheim stimuleert ondernemerschap niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar als vorm van persoonlijke groei. Cankut Ercan van het Centre for Entrepreneurship: “Ondernemerschap is voor ons een manier om studenten te helpen groeien in zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid, creativiteit en veerkracht. Niet bij een idee of een verdienmodel, maar bij wie je bent, wat je drijft, wat je wilt bijdragen.”
Centre for Entrepreneurship
Studentondernemers worden intensief begeleid door docenten en coaches van het Centre for Entrepreneurship. Ze leren door te doen, door fouten te maken, door op te staan en door te zetten. Of een student uiteindelijk doorgaat met een bedrijf of zijn ondernemende houding inzet binnen een organisatie: het gaat erom dat hij of zij een stap verder komt in wie hij is en wat hij wil betekenen.
“Ondernemen is niet alleen bouwen aan een bedrijf, het is bouwen aan jezelf. Wie je bent, wat je drijft, hoe je omgaat met tegenslag – dát maakt je tot ondernemer. En dat is precies wat studenten hier laten zien.”
Ondernemerschap
Ondernemerschap geeft studenten de kans om zich te ontwikkelen én om van betekenis te zijn voor de regio. Door studenten serieus te nemen in hun ondernemende ambities, creëert Windesheim perspectief: op groei, op bijdragen, op het in de regio blijven. Veel studentondernemers starten klein, maar hun ideeën en inzet hebben impact – op de arbeidsmarkt, op het mkb, op de samenleving.
Windesheim gelooft dat jonge mensen die ruimte krijgen om te ondernemen, leren hun eigen pad te kiezen én worden waardevol voor de wereld om hen heen. Daarmee versterken we niet alleen individuen, maar bouwen we aan een toekomstbestendige regio Zwolle.
Door: Nationale Onderwijsgids