Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Gastouders kunnen zelfstandig ondernemer zijn. Tot die slotsom kwam het gerechtshof Den Haag vorige week. Sinds vorig jaar is er ophef over de status van gastouders als ondernemer nadat het Hof Arnhem-Leeuwarden een gastouder als onvoldoende zelfstandig beoordeelde om als zzp'er gezien te kunnen worden. Als gevolg van die uitspraak beoordeelde de Belastingdienst andere gastouders op eenzelfde manier. Brancheorganisaties kwamen daarop in actie. Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Eerder dit jaar ging de rechtbank in Breda al in tegen het vonnis van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden door een gastouder wél als zelfstandig te beschouwen. De oordeel van het hof in Den Haag is echter de hoogste gerechtelijke uitspraak die ingaat tegen het arrest van Arnhem-Leeuwarden.

Den Haag stelt dat de ouders opdrachtgevers zijn van de gastouder waarmee de gastouder een contract sluit. De gastouder bepaalt zelf het aantal uren, de werkwijze en zijn of haar tarief. Dat het tarief is afgestemd op het maximale uurtarief waarover ouders kinderopvangtoeslag krijgen doet niet ter zake, aldus het hof. Gastouders behouden voldoende zelfstandigheid ten opzichte van de ouders voor wie zij werken.

De zelfstandigheid ten opzichte van het gastouderbureau waarmee de gastouder samenwerkt, is ook voldoende, aldus het hof Den Haag. De invloed van het bureau is als bemiddelaar beperkt, vindt het hof, en daarom niet van invloed op de zelfstandigheid van de gastouder.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids