Kamerleden stellen vragen over de Lerarenbeurs die schoon op is

Verschillende Kamerleden hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht van de Algemeen Onderwijsbond dat het potje voor de Lerarenbeurs schoon op is: er zouden 2400 aanvragen zijn afgewezen. Dit jaar was er geen 78 miljoen, maar 49,5 miljoen euro beschikbaar voor de beurzen, omdat het overige geld werd begroot voor de bestrijding van het lerarentekort.

De AOb berichtte dinsdag dat een groep leraren op social media liet weten dat hun aanvraag voor de Lerarenbeurs is afgewezen. De pot van 50 miljoen euro is op, leerde navraag bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De beurs is van 1 april tot 1 juli aan te vragen, maar zelfs docenten die op de eerste aanvraagdag een verzoek indienden pissen nu mogelijk naast de pot. Volgens biologieleraar Geurts zijn 2.400 aanvragen afgewezen, maar DUO wil dit niet bevestigen.
 
Kamerleden Westerveld (GroenLinks), Van Meenen (D66), Kwint (SP) en Rog (CDA) willen nu van de onderwijsministers weten of dit klopt. Ook vragen ze zich waarom het budgetplafond voor de Lerarenbeurs zo snel bereikt is en of dit te maken heeft met een toegenomen aantal aanvragen. Tenslotte vragen de Kamerleden of het mogelijk is extra budget beschikbaar te stellen om het carrièreperspectief voor gemotiveerde leraren te verbeteren.
 
De lerarenbeurs is beschikbaar voor leraren die een master- of bacheloropleiding, post initiële master, een premaster of een schakeltraject gaan volgen. Met de beurs krijgt een leraar subsidie voor studiekosten, studiemiddelen en reiskosten. Aan de andere kant krijgt ook een werkgever subsidie. Deze kan gebruikt worden om studieverlof te verlenen aan een leraar of om een vervanger te benoemen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids