Geld voor Lerarenbeurs weer op, leraren vissen achter het net

Zo’n tweehonderd docenten hebben achter het net gevist toen ze een aanvraag deden voor een Lerarenbeurs. De leraren kregen een afwijzing en moeten nu tot volgend jaar wachten. Het budget is niet groot genoeg, omdat het ministerie een te lage inschatting heeft gemaakt van het aantal aanvragen. Dat meldt de AOb.

AOb-voorzitter Tamar van Gelder vindt de Lerarenbeurs de meest succesvolle manier voor onderwijspersoneel om een bachelor of masteropleiding te volgen. “Het is schadelijk en vooral ontzettend jammer dat enthousiaste leraren nu een jaar vertraging oplopen met hun professionalisering. Met de lerarentekorten moet je juist alles doen om leraren te behouden.” 

Verlenging van vijf jaar 

In een Kamerbrief meldden de onderwijsministers Dijkgraaf en Wiersma al dat de Lerarenbeurs met vijf jaar wordt verlengd. Ze gaven echter ook aan dat ze leraren dit jaar moeten teleurstellen. In de brief staat dat er zoveel interesse was en dat er meer is aangevraagd dan dat er beschikbaar was. Leraren die dit jaar buiten de boot vallen krijgen wel voorrang bij de aanvraagronde van volgend jaar. 

Afwijzingsbrieven 

Het is al de derde keer dat DUO afwijzingsbrieven aan leraren moet versturen. Tot en met 2019 bleef er elk jaar geld over. Een meerderheid van de Tweede Kamer vond dit zonde en greep in 2020 in. Ze haalden flink wat geld uit de subsidiepot en wilden daarmee het lerarentekort gaan bestrijden.

In 2020 werd het budget van de Lerarenbeurs met ruim 28 miljoen euro verlaagd naar 50 miljoen euro. Dat was een te grote ingreep, met als gevolg dat DUO 2400 aanvragen moest afwijzen. Deze leraren kregen een jaar later wel voorrang, maar daardoor visten in 2021 ruim 1200 nieuwe aanvragers achter het net.

Lerarenbeurs 

Bevoegde leraren konden tot 15 mei een aanvraag indienen voor de Lerarenbeurs. Met de beurs kunnen ze een opleiding aan een hogeschool of een universiteit volgen. Het collegegeld, studiemateriaal en de reiskosten worden ook vergoed. De schoolbesturen kunnen subsidie krijgen voor het studieverlof van de leraren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk