Twee islamitische middelbare scholen mogen openen in provincie Brabant

Er mag een islamitische middelbare school in Tilburg geopend worden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten dat Soner Atasoy deze stap mag gaan zetten. De gemeente Tilburg zag liever dat de stichting islamitisch Prima Onderwijs (SIPO) zou gaan starten met de school. Deze stichting runt namelijk al een islamitische basisschool in Tilburg. Dat meldt Omroep Brabant.

De islamitische middelbare school zal Novum Saeculum Lyceum Tilburg gaan heten. Leerlingen kunnen hier mavo, havo en vwo volgen. Vanaf schooljaar 2025-2026 zal de gemeente Tilburg onderdak bieden aan deze school.

Soner Atasoy 

De initiatiefnemer van de islamitische middelbare school is Soner Atasoy. Hij is de ex-directeur van het Amsterdams Cornelius Haga Lyceum. De Amsterdamse school ontsloeg Atasoy in 2020 vanwege zijn omstreden werkwijze. Achteraf bleek dat hij niet ontslagen had mogen worden. Atasoy richtte toen een islamitische privéschool op in Den Haag genaamd ‘Het Achterhuis Lyceum’.

Atasoy wilde zijn middelbare school in acht steden opstarten. Uiteindelijk is dat alleen Tilburg geworden. Hij kreeg zo’n 600 tot 800 verklaringen van ouders (dat is nodig bij het opstarten van een nieuwe school). Dit waren genoeg verklaringen voor een mavo-, havo- en vwo-afdeling.

Zienswijze indienen 

De gemeente Tilburg had het vooraf anders bedacht. Bij nieuwe schoolinitiatieven heeft de gemeente zelf de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen bij DUO. De gemeente heeft dit gedaan en aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar een initiatief van het SIPO.

Kamervragen 

Over de nieuwe school in Tilburg worden er door Tweede Kamerleden Daan de Kort en Bente Becker (beiden van de VVD) Kamervragen gesteld. De minister van Primair en Voortgezet Onderwijs moet aangeven of zij de mening deelt dat het geen goed idee is dat Atasoy opnieuw een school begint. Daarbij verwijzen De Kort en Becker naar ‘Het Achterhuis’.

Ook een islamitische middelbare school in Eindhoven 

Het Novum Saeculum Lyceum Tilburg zal niet de eerste islamitische middelbare school van Brabant zijn. Er komt ook een islamitische middelbare school in Eindhoven. “De eerste islamitische middelbare school in Eindhoven komt eraan. Het Medina College Eindhoven zal binnenkort starten.” Zo is de lezen op de Facebookpagina van de school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk