Joodse studenten voelen zich niet altijd veilig bij de UvA en de VU

Joodse studenten aan de UvA en de VU voelen zich niet altijd veilig. Ze ervaren een toenemend anti-Israël sentiment. Tamar Efrati, student aan de UvA, sprak zich daar onlangs over uit. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld over de veiligheid van de Joodse studenten. Dat meldt AT5.

Op 16 mei was Tamar aan het studeren op de Roeterseiland-campus. Ze hoorde wat rumoer in de centrale hal. Het ging om een protest en demonstranten zongen leuzen als ‘kraken gaat door’. Ook waren er pro-Palestijnse teksten te horen als ‘From the river to the sea, Palestine will be free'. En werd ze uitgescholden voor ‘vuile zionist’.

Social media 

Tamar stopt wel vaker haar Davidster weg. “Het is niet zo dat mensen naar mij toekwamen, maar wel dat studenten zich op social media op een bepaalde manier uitten tegen Israël en de Joden. Dan staat er bijvoorbeeld ‘een goede Jood is een dode Jood'. Dat wordt niet letterlijk tegen mij gezegd, maar het zijn wel mensen die naast mij in de collegezaal zitten.”

Geen keppeltje of ketting met een Davidster 

Medevoorzitter van de Joodse studentenvereniging en VU-student Nati Banet voelt zichzelf veilig genoeg om een keppeltje te dragen op de universiteit. “Maar ik hoor van andere studenten dat dat soms anders is. Studenten die geen ketting met een Davidster of geen keppeltje durven te dragen.”

Kamervragen 

Tamar vroeg een gesprek aan bij de UvA, maar hoorde pas wat toen ze meer dan een maand later haar verhaal vertelde in universiteitsblad Folia. Naar aanleiding van dit artikel stelden de PVV, SGP en JA21 Kamervragen over de veiligheid van Joodse studenten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk