Wat moet je doen als je als leerling of docent terugkomt uit een oranje vakantieland?

In steeds meer Europese landen neemt het aantal coronabesmettingen in deze vakantieperiode weer toe. Dit leidt tot aangescherpte coronamaatregelen zoals het verplicht dragen van mondkapjes. Ook krijgen meer landen, zoals bijvoorbeeld Kroatië, een oranje reisadvies. Wat betekent dit voor leerlingen en docenten die in zo’n land op vakantie zijn (geweest)?

Een oranje reisadvies betekent dat vakantiereizen worden afgeraden, en alleen noodzakelijke reizen gemaakt kunnen worden. Dit advies heeft te maken met de gezondheidssituatie in die landen door het coronavirus. Wanneer iemand uit landen met een oranje of rood reisadvies (terug)reist naar Nederland, wordt dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan, ook als er geen klachten bestaan die lijken op corona. 
 

Leerlingen tot en met 12 jaar

De quarantaine geldt voor kinderen van boven de 12 jaar. Omdat kinderen tot en met 12 jaar nauwelijks een rol spelen bij besmetting met het coronavirus mogen zij wel gewoon naar school of sporten. 
 

Scholieren boven de 12 jaar

Als ouders van leerplichtige kinderen boven de 12 jaar naar oranje of rode landen op vakantie gaan, is het hun eigen verantwoordelijkheid om 14 dagen voor het begin van de school terug te zijn. Quarantaine na een vakantie in gebieden waarvan afgeraden wordt om er op vakantie te gaan is geen geldige reden voor verzuim. Scholen zullen in dat geval dus leerplicht moeten inschakelen. De Gemeente Utrecht heeft alle ouders daarom een brief gestuurd waarin gewaarschuwd wordt dat verplichte quarantaine aangemerkt wordt als spijbelen.
 

Docenten

Ook voor docenten en onderwijsondersteunend personeel is het hun eigen verantwoordelijkheid dat ze op tijd terug zijn om de volledige quarantaine af te maken voordat de school begint en ze weer aan het werk gaan. Mochten zij fysiek op school moeten zijn, terwijl ze nog in verplichte quarantaine zitten, dan hebben zij geen recht op loon. Scholen doen er verstandig aan hun personeel hier op te wijzen, zodat ze na de vakantie niet voor verrassingen komen te staan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids