Week 4: Quarantaineregels in het onderwijs, open dagen en containerbaby

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Scholier moet na een quarantaine wel toetsen kunnen herkansen

Scholieren die door het coronavirus thuis in quarantaine zitten, daardoor een toets missen en dus aangewezen zijn op de herkansing, moeten daarna de kans krijgen om die toets over te doen als ze een onvoldoende halen. De eerste poging hoort niet de laatste kans te zijn, zegt oudervereniging Ouders en Onderwijs.

 

Dinsdag: Kinderen zonder coronaklachten hoeven niet in quarantaine en kunnen naar school

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

 

Woensdag: Onderwijsminister Dennis Wiersma: scholier mag naar open dag, maar alleen 

Leerlingen die in groep 8 zitten, mogen straks naar open dagen van middelbare scholen, heeft onderwijsminister Dennis Wiersma gezegd in de Tweede Kamer. Maar ze moeten in de meeste gevallen wel alleen: volwassenen mogen in principe niet mee de school in. "Er gelden strikte aanvullende richtlijnen" wegens het coronavirus, waarschuwt de bewindsman.

 

Donderdag: Vrouw die baby in ondergrondse container achterliet voor de rechter

De 31-jarige vrouw die wordt verdacht van poging tot kindermoord, moet zich donderdag voor de rechter verantwoorden. De vrouw zou in oktober 2014 haar pasgeboren baby in een ondergrondse container in Amsterdam-Slotermeer hebben achtergelaten.

 

Vrijdag: Sportkoepel NOC*NSF gaat voorlichten over grensoverschrijdend gedrag

Sportkoepel NOC*NSF wil het thema grensoverschrijdend gedrag met voorlichtingssessies onder de aandacht brengen van topsporters. Die zullen gaan over verschillende onderwerpen op het gebied van integriteit in de sport, zoals ook matchfixing en doping. "Het gaat namelijk om verantwoord ontwikkelen om uiteindelijk eervol te presteren", schrijft de koepel.

Door: Nationale Onderwijsgids