Steeds meer schoolklassen in quarantaine, OMT buigt zich nogmaals over regels

Het Outbreak Management Team gaat aankomende vrijdag de quarantaineregels voor scholen goed bekijken. Op dit moment is het namelijk zo dat een hele klas naar huis wordt gestuurd wanneer er minstens drie leerlingen zijn die positief getest zijn op corona. Maar ‘het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden”, zegt Aura Timen van het RIVM en het OMT. Zij verwijst hiermee naar de hoge besmettingscijfers. Dit meldt de NOS.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de heropening van de scholen na de kerstvakantie tot een groei van besmettingen onder scholieren heeft geleid. Het aantal infecties onder kinderen steeg, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt nog steeds.

Thuisonderwijs 

De quarantaineregel voor de hele klas leidt ertoe dat steeds meer kinderen thuisonderwijs moeten gaan volgen. “En dat is niet goed voor de continuïteit van het onderwijs en vraagt veel van de leerlingen en docenten”, aldus Claudia Verhoeven van de PO-Raad.

Het aantal quarantaineklassen zou omlaag moeten door de grens te verhogen waarbij een volledige klas naar huis gestuurd wordt. Dat zou voor veel verlichting zorgen, denkt de PO-Raad, maar het is wel ontzettend belangrijk dat het onderwijs veilig doorgang kan vinden.

Slechte ventilatie 

Voor de heropening van de scholen waren er al grote zorgen over de slechte ventilatie in klaslokalen. In een groot deel van de scholen is de luchtkwaliteit nog steeds onvoldoende. Uit onderzoek van het minister van Onderwijs afgelopen november kwam naar voren dat een kwart van de schoolgebouwen de ventilatie niet op orde heeft. 

Door: Nationale Onderwijsgids