Coronavirus verspreidt zich snel onder schoolgaande kinderen en jongeren

Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 18 tot 24 jarigen. De grootste stijging in het aantal meldingen was in de afgelopen week bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+131 procent) en middelbare schoolleeftijd (+78 procent). Bij mensen van 60 jaar en ouder is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het aantal positieve coronatesten stabiel en laag in de afgelopen weken. Tijdens de lockdownperiode is de boostervaccinatiecampagne snel op stoom gekomen. Van de mensen van 60 jaar en ouder, die op dit moment voor een boostervaccinatie in aanmerking komen, heeft ongeveer  90 procent een boostervaccinatie ontvangen. Meer dan de helft van de mensen van 18 jaar en ouder heeft de boosterprik inmiddels gehaald. Dit meldt het RIVM.

Na de versoepelingen kan het aantal meldingen de komende weken sterk doorstijgen. Welke gevolgen de meest recente versoepelingen zullen hebben op het aantal mensen dat positief test op corona en op het aantal  daarop volgende nieuwe ziekenhuisopnames, wordt de komende weken duidelijk.

Positieve zelftest 

Ruim 685.000 mensen lieten zich testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst, 18 procent meer dan de week ervoor. Het percentage positieve coronatesten steeg verder naar 36,8 procent. Eén op de vijf (20 procent) mensen die zich lieten testen bij de GGD, kwam om een positieve zelftest te laten bevestigen. Van deze mensen met een positieve zelftest kreeg 88 procent bij de bevestigingstest van de GGD ook een positieve uitslag. Van alle positieve coronatesten was de helft (47 procent) na een bekende positieve zelftest.

Door: Nationale Onderwijsgids