Minister Wiersma: de quarantaineregels zijn dramatisch voor het onderwijs

De huidige quarantaineregels die gelden op basis- en middelbare scholen pakken volgens minister Dennis Wiersma (Basis- en Voortgezet Onderwijs) "dramatisch" uit. De hele klas moet naar huis bij drie besmettingen, waardoor "halve scholen leegstaan" aldus de minister. Wiersma heeft het OMT om advies gevraagd hoe de regels aangepast kunnen worden, zodat leerlingen zoveel mogelijk naar school kunnen.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldde donderdag dat bijna een kwart van de leerlingen niet naar school gaat, grotendeels vanwege corona. Een week eerder ging het nog om 9 procent. Volgens Wiersma is het nu "heel ingewikkeld" voor scholen om nog goed onderwijs te kunnen geven. "Leerlingen moesten al vaak genoeg thuisblijven vanwege corona", zegt de minister. "Bovendien komen er examens aan."

Regels

Welke wijzigingen van de regels er mogelijk zijn, weet Wiersma nog niet. Daarom heeft hij het OMT ook om advies gevraagd. Wel staat de veiligheid van zowel de leerlingen als de docenten in de klas voorop, benadrukt hij. Scholen die zelf uitzonderingen verzinnen op de coronaregels, moedigt hij niet aan. "We hebben de regels om besmettingen en verspreiding tegen te houden en het is belangrijk dat iedereen zich eraan houdt." Maar als de regels tot ontwrichting leiden, "dan zijn we het aan onze stand verplicht er alles aan te doen om die klassen op school te houden".

Door: ANP