Logo_seal_leiden_university_logo

Twee hoogleraren van het Instituut Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden krijgen het advies zo snel mogelijk te vertrekken. Op hun afdeling zouden zij al jarenlang een 'angstcultuur' en ‘verziekt werkklimaat’ hebben veroorzaakt waarin veel medewerkers zich niet veilig voelen. Dat meldt de Volkskrant. 

Eerder deze week werden er al zorgen geuit over het werkklimaat op de universiteit. Het advies om te vertrekken wordt genoemd in een intern conceptrapport van de universiteit. De inhoud daarvan lekte onlangs uit. In het rapport worden in totaal drie hoogleraren fel bekritiseerd, maar een van hen is al met emeritaat. Volgens het rapport zijn er bij de afdeling Pedagogie conflicten ontstaan die uitzonderlijk hoog zijn opgelopen. Er wordt met name gesproken over het intimideren van medewerkers, wat ertoe heeft geleid dat velen van hen zijn opgestapt.

Het interne rapport is geschreven door interim-wetenschappelijk directeur Eric Fischer van de faculteit Sociale Wetenschappen. Volgens de universiteit was er al langer sprake van een verziekt werkklimaat op de faculteit. Een woordvoerder laat echter weten om privacyredenen niet verder op de zaak in te gaan, omdat het rapport van Fischer uitdrukkelijk voor intern gebruik bedoeld was.

Signalen over conflicten tussen medewerkers en een angstcultuur kwamen vorig jaar ook al naar buiten. De vertrouwenspersoon van de faculteit Sociale Wetenschappen berichtte destijds onder meer over 'psychische intimidaties door leidinggevenden' en 'kleinering door leidinggevenden en promotor'. Uit het rapport van Fisscher blijkt verder dat in diezelfde periode door de toenmalige wetenschappelijk directeur van de afdeling Pedagogie ontslag werd aangevraagd wegens 'ernstige tegenwerking’.

Uit een extern onderzoek naar het werkklimaat binnen het instituut, uitgevoerd door Monique Balm, kwam vervolgens naar voren dat de meeste hoogleraren zich onveilig voelen door autoritair gedrag. Daarbij werden de drie hoogleraren ook al meerdere malen genoemd. Na die bevindingen heeft Fischer opnieuw met medewerkers gesproken, waaruit zijn onlangs uitgelekte rapport volgde.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids