Universiteit Leiden gaat stappen ondernemen in samenwerking met Israël

De Universiteit Leiden gaat "concrete stappen" ondernemen in de banden met Israëlische universiteiten. Welke maatregelen dat zijn, maakt de universiteit pas vrijdag bekend. Een woordvoerder wil er nu nog geen details over kwijt. In een tweet van de universiteit staat dat bestuurders onder wie de rector, Hester Bijl, een "constructieve en vruchtbare discussie" hebben gevoerd met vertegenwoordigers van actiegroep Students for Palestine (SfP) en de Liberale Studenten Partij (LSP).

De studenten van SfP pleiten voor een academische boycot van Israëlische instituten. Ze schreven eerder dat er volgens hen door de samenwerkingen met Israël een link is tussen de Universiteit Leiden en de "vernietiging van Gaza".

Publiekelijk oproepen tot staakt-het-vuren 

Verder vinden de actievoerders dat de universiteit publiekelijk moet oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza en moet erkennen dat in Palestijnse gebieden sprake is van "kolonisatie en etnische zuiveringen". Een andere eis is het stoppen met veiligheidstechnologie van Israëlische bedrijven. Volgens de studenten gebruikt de universiteit bijvoorbeeld surveillancetechnologie uit Israël.

Door: ANP