Studenten Hogeschool Utrecht ervaren al jarenlang discriminatie

Studenten van de Hogeschool Utrecht hebben deze week een anonieme brandbrief verstuurd. Binnen de onderwijsinstelling ervaren de studenten namelijk discriminatie. In de Utrechtse gemeenteraad werden er donderdagavond 11 april vragen over gesteld. Dat meldt RTV Utrecht.

Studenten van de faculteit Rechten hebben de brief opgesteld. Er staat in te lezen dat het onderwijzend personeel van de faculteit zich schuldig heeft gemaakt aan structurele discriminatie. De rechtenstudenten willen graag anoniem blijven. Wel geven ze aan dat de groep bestaat uit studenten met een andere culturele achtergrond.

Discriminatie 

De studenten hebben zich jarenlang gediscrimineerd gevoeld en dat zou hun academische ontwikkeling veel beïnvloed hebben. Docenten zouden hun ingeleverde schoolwerk niet goed nagekeken hebben. Volgens de studenten werd hun werk op een negatieve manier beoordeeld dan het werk van ‘witte’ studenten.

Als de studenten beroep aantekenden bij de school zelf kregen ze vaak te horen dat de ze daar de docenten niet het gevoel wilden geven dat ze slecht waren in hun werk. Dat baart de studenten zorgen, want gelijke behandeling zou voor iedereen moeten gelden.

Intimidatie 

Sommige docenten hebben bepaalde dingen gezegd waardoor studenten zich geïntimideerd voelen. Daarom dringen ze in de brief aan op extern toezicht bij het beoordelen van het studiewerk van de studenten.

Personeel herkent zich niet 

Een woordvoerder van de Hogeschool Utrecht geeft als reactie dat het personeel zich niet herkent in de uitspraken. De school probeert met de groep studenten contact te krijgen. Ook weet de hogeschool niet zeker of de jongeren wel onderwijs volgen bij hen.

Volgens de Utrechtse gemeenteraad is het moedig dat de studenten een brief hebben geschreven met daarin hun gevoelens. De raad vindt dat de hogeschool een veilig plaats moet zijn voor alle studenten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk