Universiteit Leiden maakt melding van jarenlang wangedrag door hoogleraar

De Universiteit Leiden heeft een onderzoekscommissie de opdracht gegeven om de misstanden op de faculteit Archeologie te onderzoeken. Deze onderzoekscommissie noemt het nu ‘aannemelijk’ dat een hoogleraar, samen met haar partner, zich schuldig heeft gemaakt aan langdurig grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de Volkskrant.

De universiteit bracht dinsdag 14 mei een onderzoeksrapport naar buiten. Op de faculteit zou er een angstcultuur heersen.

Machtsmisbruik 

Studenten deden zelf ook melding van machtsmisbruik. Zij moesten in hun publicaties verwijzen naar het werk van de twee academici, zodat zij ten onrechte aanspraak maakten op het co-auteurschap.

Veldwerk 

Tijdens veldwerk zouden de hoogleraar en haar partner menselijke resten achterovergedrukt hebben. De partner van de hoogleraar was een voormalig universitair hoofddocent op de faculteit.

Ontslaan 

De universiteit liet vorige maand al doorschemeren dat ze de hoogleraar graag willen ontslaan. De hoogleraar in kwestie is in het najaar van 2023 op non-actief gezet. Ook mogen de hoogleraar en haar partner niet meer in de universiteit komen.

Collegevoorzitter Annetje Ottow is geschrokken van het rapport, maar laat ook weten dat de universiteit steken heeft laten vallen. “Het huidige bestuur stopt dit niet onder het tapijt.”  Haar zorgen gaan uit naar de melders van deze kwestie. Want de betreffende hoogleraar heeft verschillende functies op de faculteit gehad. Volgens Ottow heb je veel moed als je met deze informatie uit de schaduw stapt.

Intimiderend gedrag 

De Universiteit Leiden heeft eind 2022 ook al een hoogleraar ontslagen vanwege intimiderend gedrag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk