Normal_drank__wijn__drinken__drankje

Docenten die alcohol drinken tijdens excursies en studiereizen van school, het komt vaker voor. Dat zeggen onderzoeksinstituut Trimbos en de Algemene Onderwijsbond (AOb) tegen RTL Nieuws naar aanleiding van de schorsing van twee Tilburgse leraren wegens drankmisbruik tijdens een schoolexcursie. Over het besluit van de mbo-school De Rooi Pannen om een van beide docenten te ontslaan zijn de meningen ernstig verdeeld. Zo vinden leerlingen van de school de sanctie te ver gaan. Dit meldt RTL Nieuws.

Docenten dienen te zorgen voor een veilige omgeving en vervullen een voorbeeldrol, stelt bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx van De Rooi Pannen. De docenten hebben in hun taken verzaakt en hadden beter moeten weten, aldus de school, met als gevolg ontslag voor een van de docenten. De andere leraar mag na zijn schorsing terugkeren voor de klas.

Een terecht besluit, vindt Jeroen Lammers, projectleider van De Gezonde School en Genotmiddelen, onderdeel van Trimbos. Docenten hebben de verantwoordelijkheid voor leerlingen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Als zich tijdens een excursie een calamiteit voordoet, moet de docent meteen kunnen ingrijpen. Alcohol gebruiken tijdens een studiereis is daarom geen goed idee, zegt Lammers. Hij adviseert scholen om ervoor te zorgen dat zowel leerlingen als leraren helemaal geen alcohol drinken tijdens studiereisjes. "Wel zo makkelijk."

Volgens de AOb is het de afgelopen zes jaar ongeveer tien keer voorgekomen dat zij een docent hebben bijgestaan voor wie ontslag dreigde om alcoholgebruik. De bond vind dat scholen zelf moeten bepalen hoe zij met alcoholconsumptie door docenten omgaan. Wel wijst de woordvoerder op de gezagsfunctie die leraren hebben: "Dat maakt dat ze onder een vergrootglas liggen. Dan moet je oppassen".

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids