Komst islamitische middelbare school in Tilburg steeds dichterbij

Een islamitische middelbare school in Tilburg. Deze staat er nog niet, maar Soner Atasoy is wel van plan om er een te openen. Stichting islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) is de organisatie die waarschijnlijk deze taak krijgt opgedragen van de gemeente Tilburg. Dat meldt Omroep Tilburg.

Tilburg opent wel dit schooljaar een tweede islamitische basisschool. De school heeft nu ongeveer 350 leerlingen en voor leerlingen die graag onderwijs willen volgen op de school is er nu een wachtlijst. De gemeente Tilburg vindt het dan ook tijd worden dat er een islamitische middelbare school komt. Er is namelijk een dringende behoefte aan islamitisch vervolgonderwijs. Dat er al een tweede islamitische basisschool verschijnt in stadsdeel West maakt dit duidelijk.

Soner Atasoy 

Ex-directeur van het Cornelius Haga Lyceum uit Amsterdam, Soner Atasoy, is de initiatiefnemer van dit project. Hij haalde met 800 ouderverklaringen genoeg steun op voor een mavo, havo en vwo-afdeling. De islamitische privéschool in Den Haag is ook van de hand van Atasoy. Het Cornelius Haga Lyceum ontsloeg hem vanwege zijn radicale manier van werken. Het ontslag werd later wel door de rechtbank ongeldig verklaard en Atasoy ontving een schadevergoeding van de school.

Groen licht 

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet nog beslissen of ze groen licht geven voor de school. Dat doen ze voor 1 juni. De gemeente Tilburg hoop dat het ministerie niet akkoord gaat. De gemeente Tilburg geeft liever de voorkeur aan een initiatief van het SIPO.

Directeur van SIPO, Mohamed Talbi, vindt het jammer dat zij niet de kans krijgen om een middelbare school op te starten. Een islamitische middelbare school in Tilburg maakt al deel uit van hun eigen plannen. Als de school van Atasoy toestemming krijgt van de minister, dan zal het SIPO gaan nadenken over een eventuele samenwerking. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk