Ontslagen Haga Lyceum-oprichter meldt negen nieuwe islamitische scholen aan

Soner Atasoy, de voormalig directeur-bestuurder van het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, heeft een aanvraag ingediend om een islamitische middelbare school op te richten in zeven gemeenten, waaronder Almere. Het Cornelius Haga Lyceum kwam in 2017, na een jarenlange juridische strijd met de overheid, dan toch in Amsterdam. Atasoy werd 2,5 jaar later ontslagen door de school, maar dat vocht hij via de rechtbank aan. Dat meldt Omroep Flevoland. 

Atasoy wil nu negen nieuwe islamitische middelbare scholen oprichten. Voor Almere zou dit de eerste middelbare school met een islamitische achtergrond zijn. De scholen zouden vanaf 2026 open moeten gaan, maar volgens het NRC is het nog maar de vraag of dat echt zo snel gaat. Een aanvraag voor een nieuwe middelbare school duurt namelijk erg lang.

Genoeg steun 

Eind oktober moet Atasoy volgens het NRC weten of hij genoeg steun krijgt om zijn plannen voor een islamitische school in Almere definitief bij de Onderwijsinspectie in te dienen. In mei 2024 beslist de minister dan of de school aan alle voorwaarden voldoet en of de school er ook daadwerkelijk mag komen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk