Johanna Westerdijk, eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland

Met 17 procent zijn er te weinig vrouwelijke hoogleraren, vindt minister Bussemaker van Onderwijs. Daarom stelt zij in 2017 eenmalig een bedrag van vijf miljoen euro beschikbaar voor universiteiten om honderd extra vrouwelijke hoogleraren aan te stellen. Dit meldt Rijksoverheid.

Op 10 februari 2017 is het honderd jaar geleden dat Johanna Westerdijk bij de Universiteit Utrecht haar oratie uitsprak. De plantenziektekundige, oud-directeur van het Centraalbureau voor Schimmelcultures van de KNAW, werd daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar van ons land. 2017 is daarom uitgeroepen tot het Johanna Westerdijkjaar. Bussemaker wil met de extra investering in het Johanna Westerdijkjaar universiteiten aansporen om meer werk te maken van het vergroten van het aantal vrouwelijke hoogleraren, bovenop de tweehonderd extra uit de streefcijfers van de VSNU voor 2020. 

Afgelopen december constateerde het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) dat het percentage vrouwelijke hoogleraren ten opzichte van een jaar geleden nauwelijks is gegroeid. Naast ondervertegenwoordiging in hoge academische functies, blijft ook de beloning voor vrouwen achterlopen.

Lees ook het interview met voorzitter Ingrid Molema van de LNVH: 'De neiging voor mannen te kiezen past niet meer in 2017'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids