Congres Havo van de Toekomst: inspirerend, toekomstbestendig, praktijkgericht

In het programma ‘Havo van de toekomst’ werken middelbare scholen in de regio Twente, Salland, Achterhoek, Stedendriehoeken en hogeschool Saxion sinds twee jaar samen aan vernieuwing van de havo. Hoe gaat het met dit programma, wat is de voortgang? Wat zijn de eerste ervaringen en opbrengsten? Daar gaat het online middagcongres ‘Samen werken aan vernieuwing’ op dinsdag 29 juni over. Dit meldt Stichting Carmelcollege.

Aanwezigen gaan met elkaar in gesprek over dit programma en docenten uit de leerteams delen hun ervaringen en opbrengsten. Zo nemen ze de deelnemers mee in het boeiende proces waar zij in zitten en inspireren daarmee ook alle betrokkenen om hier mee aan de slag te gaan.
 

Inspirerend, toekomstbestendig en praktijkgericht havo-onderwijs

Het havo-onderwijs moet anders, vinden de initiatiefnemers. Of het nu gaat om doorstroomcijfers van havoleerlingen naar het hbo, slagingspercentage of het plezier wat leerlingen en docenten ervaren in de klas; het kan beter. Het is een maatschappelijk vraagstuk en dat vraagt om een brede samenwerking. Het rectorenverband van Twentse middelbare scholen besloot twee jaar geleden om deze vernieuwing tot prioriteit te maken. In woorden en in tijd.
 
Daarom hebben middelbare scholen in de regio Twente, Salland, Achterhoek, Stedendriehoek en hogeschool Saxion de handen ineengeslagen en werken zij in het programma Havo van de Toekomst samen aan vernieuwing van het havo-onderwijs. Naar een havo met inspirerend, toekomstbestendig en praktijkgericht onderwijs.
 

Professionele leerteams

In dit programma is nadrukkelijk gekozen voor een bottom-up benadering: de docenten uit de onderwijsteams van de verschillende middelbare scholen staan centraal in de ontwikkeling van hun eigen onderwijs. Zij vormen samen professionele leerteams, die samen zoeken naar antwoorden op de vraag: waar gaat dat havo-onderwijs van de toekomst over? Saxion ondersteunt deze teams met de coaches, inhoudelijke ondersteuning van o.a. het lectoraat Innovatief en effectief onderwijs en faciliteert het hele proces.
 
Door: Nationale Onderwijsgids