Normal_werk_stage_praktijk

Het aantal leerlingen op het vmbo is dit schooljaar wederom gedaald. Er zaten ruim 2000 leerlingen minder in de derde klas van het vmbo dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een analyse van het Algemeen Dagblad, zo meldt de krant.

Op de basisberoepsgerichte leerweg is de daling het grootst. Daar zitten dit schooljaar 8 procent minder scholieren in de derde klas ten opzichte van vorig jaar. Ouders zien hun kinderen liever naar de zogenaamd betere theoretische niveaus havo en vwo gaan. Ook vanuit de politiek wordt de doorstroming van leerlingen naar hogere niveaus gestimuleerd. Zij zouden hiermee betere kansen hebben bij vervolgopleidingen en op de arbeidsmarkt. Na een paar jaar echter gaan steeds meer leerlingen die op een hoger niveau beginnen toch naar een lager niveau, zien middelbare scholen.
 
Toch is er juist een steeds grotere vraag naar beroepskrachten op de arbeidsmarkt. De VO-raad en MBO Raad waarschuwden eerder al voor een tekort aan vakmensen voor de arbeidsmarkt. Wel is de stroom leerlingen vanaf havo 4 naar het mbo toegenomen. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad: “Als blijkt dat havisten toch meer beroepsgericht zijn, komen ze alsnog naar het mbo. We moeten zorgen dat we genoeg lesprogramma's voor ze hebben die aansluiten bij wat ze kunnen.'' Ook verwacht het mbo meer geslaagde havisten voor een verkorte mbo-opleiding binnen te krijgen. 
 
Om de leerlingendaling in het vmbo te stoppen, proberen de scholen het beroepsgerichte onderwijs aantrekkelijker te maken. Aan havo- en vwo-opleidingen worden meer praktijkvakken toegevoegd. Ook moeten leerlingen en hun ouders beter worden gewezen op de meerwaarde van een praktische opleiding, vindt de Stichting Platforms Vmbo (SPV).
 
Het kabinet gaat de komende jaren onder andere 100 miljoen euro investeren in het beroepsonderwijs. Dat geld wordt gebruikt om de technische richtingen van het vmbo te verbeteren. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids