Normal_vca

Als er één soort scholing is die de laatste jaren steeds populairder wordt, dan is het de VCA cursus. Hier doe je kennis op over VCA, de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Waarom? Omdat er in Nederland nog steeds elk jaar meer dan 200.000 werkgerelateerde ongevallen plaatsvinden, waarvan zo’n zestig met dodelijke afloop. Met andere woorden: veiligheid in werksituaties is een belangrijk thema. Een VCA-certificaat is een bewijs van basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en wordt steeds vaker verwacht door opdrachtgevers en werkgevers. Werk je in sectoren als de bouw, de uitzendbranche, de petrochemische industrie of de elektrotechniek, dan kun je al bijna niet meer zonder.

VCA voor personen en bedrijven

Het VCA-certificaat is er voor personen én bedrijven. Organisaties in de bouw- en industriesector,  maar ook schoonmaak- en hoveniersbedrijven en andere ondernemingen die te maken hebben met verhoogde veiligheidsrisico’s kunnen met het VCA-bedrijfscertificaat aantonen dat veiligheid, gezondheid en milieu verankerd zijn in hun bedrijfsprocessen. De persoonscertificering is er voor professionals die willen kunnen bewijzen dat ze op de hoogte zijn van hoe ze veilig en gezond hun werk kunnen doen. Werkgevers verlangen steeds vaker van hun medewerkers dat ze een VCA-certificaat hebben en faciliteren soms zelfs VCA-cursussen en VCA examens. Dit is mede omdat de trend uitwijst dat steeds meer opdrachtgevers hun klussen alleen willen uitbesteden aan leveranciers die in het bezit zijn van zo’n VCA-certificaat.

Drie verschillende certificeringen

De VCA-certificering voor personen is opgedeeld in aparte certificering voor drie verschillen beroepsgroepen. Ten eerste VCA Basis voor vakmensen die te maken hebben met verhoogde veiligheidsrisico’s. Voor leidinggevenden is er de VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA VOL). Deze is mede bedoeld voor zzp’ers. Voor mensen in de uitzendbranche is er de Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden - Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus (VIL-VCU). Al deze certificaten zijn tien jaar geldig.

Hoe haal ik het VCA-certificaat?

Het VCA-certificaat kan op drie manieren behaald worden. Het is mogelijk om een klassikale cursus te volgen, maar ook een online cursus is mogelijk. Geef je de voorkeur aan zelfstudie, dan kun je lesmateriaal aanschaffen en bij een aanbieder met het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) het VCA examen afleggen. Ben je in het bezit van een VCA-certificaat dat verlopen is, dan moet je dezelfde weg bewandelen om aan een nieuw, geldig certificaat te komen.