Normal_rss_entry-115130

Mr. Pieter van Vollenhoven reikt donderdagochtend in Nieuwegein het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit. Daarna ontvangt hij het eerste exemplaar van het vernieuwde zwemdiploma, dat vanaf januari een ander uiterlijk heeft.

Het Nationale Zwemdiploma bestaat sinds 1984. Daarvoor waren er in Nederland verschillende diploma's. Zo kende de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de zwemvaardigheidsdiploma’s A, B en C en hadden schipperskinderen hun eigen diploma's.

In 1984 kwam er een einde aan de versplintering en werd het Nationale Zwemdiploma geïntroduceerd. Prins Bernhard reikte in dat jaar het eerste exemplaar uit van dit Basiszwemdiploma. In 1998 werd dat omgevormd naar een systeem met een A-, een B- en een C-diploma, het Zwem-ABC.

Per 1 januari heeft het nationale diploma niet alleen een ander uiterlijk, ook wordt de Nationale Norm Zwemveiligheid van kracht. De eisen voor de diploma's worden wat strenger en de lesprogramma's gaan meer aandacht geven aan jezelf kunnen redden en minder aan 'mooi' zwemmen, liet het Nationaal Platform Zwembaden NRZ vorige week weten.

Door: ANP