Kinderen van vluchtelingen lopen groot risico in een waterrijk land als Nederland

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor een vluchtelingenstroom van meer dan een miljoen mensen waarvan vele duizenden in Nederland worden verwacht. Onder de vluchtelingen zijn een heleboel kinderen waarbij de zwemveiligheid niet of nauwelijks gegarandeerd kan worden in een waterrijk land als Nederland. Aan Den Haag om snel in te grijpen met een oplossing voor deze kinderen voor er ongelukken plaatsvinden. Dat meldt ANP Expert Support. 

De wereld is in de ban van de Russische inval in Oekraïne. Het land staat onder druk na het uitbreken van de oorlog en er zijn al meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Uit alle delen van Europa klinkt de roep voor het opnemen van de vluchtelingen; zo ook in Nederland.

Zwemveiligheid 

De veiligheidsregio’s zijn opgeroepen per regio een tweeduizend plekken beschikbaar te stellen voor vluchtelingen. Hieronder vallen ook jonge gezinnen met kinderen. Is er al nagedacht aan de zwemveiligheid van deze kinderen? De zwemveiligheid staat al onder druk na de corona maatregelen afgelopen twee jaar.

Waterrijk Nederland 

Honderden kinderen zullen in Nederland ondergebracht worden. In een waterrijk land met sloten, rivieren, zwembaden, meren en de zee ligt het gevaar op de loer. Is het kabinet zich hiervan wel bewust of ligt er al een plan klaar deze kinderen zo goed mogelijk op te vangen om het verdrinkingsgevaar van deze jongeren op te vangen?

Zwemles 

Het is van groot belang dat Den Haag hierover in gesprek gaat en snel met maatregelen komt om deze kinderen met een tolk alsnog op zwemles te zetten. Dit kan buiten de A uren aangezien scholing nog niet is opgezet voor hen. Kom met een totaal oplossing en ga het gesprek aan. Zwemveiligheid is een groot goed wat men samen doet. Laat dit een begin zijn voor een grote samenwerking.

Door: Nationale Onderwijsgids