Zwemveiligheid heeft er nog nooit zo beroerd voorgestaan als vandaag de dag

De zwemveiligheid heeft er nog nooit zo beroerd voorgestaan als nu. De coronamaatregelen en het landelijk gesteggel over de beste manier van zwemles aanleren en welk diploma nu wel of niet de beste zou zijn, heeft de branche zo buitengewoon onder druk gezet dat het oog van de feiten af lijkt te dwalen. De urgentie is prangend en wel direct nodig om te zorgen dat deze zomer de zwemveiligheid ondanks alle gebeurtenissen zo goed mogelijk kan worden gewaarborgd. Dat meldt ANP Expert Support.

Dat de zwemveiligheid zware klappen te verduren heeft gekregen is voor de meeste mensen geen verrassing meer. De coronamaatregelen die het vorige kabinet heeft toegepast met lockdowns en zware beperkingen laten diepe wonden na. Zwemles is nog nooit zo onder druk komen te staan als nu. Over de oorzaak hiervan verschillen de meningen enorm dat er iets moet veranderen is in ieder geval duidelijk.

Gevaar van water 

Vanwege het mooie weer gingen gezinnen tijdens Pasen naar de kust of recreatiewater in de buurt. Het besef van zwemveiligheid en het gevaar van water is te onbekend voor de meeste ouders om zich goed voor te bereiden. LifeGuard Katwijk meldde dat ouders alert moesten zijn vanwege het koude water en de nog onbemande strandbewaking.

Preventieve voorlichting 

Het gevaar zit deze zomer in alertheid, voorzichtigheid en handhaving. Hiervoor wordt veel gevraagd van instanties maar ook van ouders. Preventieve voorlichting op scholen en door ouders is een pré. Daarnaast zijn er de ellenlange wachtlijsten voor zwemlessen en een groeiende groep kinderen die op latere leeftijd nog geen diploma heeft.

Verdrinking 

Dit jaar zullen alle factoren op scherp gezet moeten worden om te voorkomen dat het uit de hand loopt. De gevolgen zijn groot als het gaat om verdrinking en bijna-verdrinking en het riedeltje dat jaarlijks afgespeeld wordt is niet voldoende om voor toezichthouders het werk dragelijker te maken. De brancheorganisaties zullen, ondanks de grote verschillen van mening en inzichten zich moeten gaan focussen op wat voor nu belangrijk is. Namelijk preventie dit jaar en preventieve voorlichting en educatie voor volgend jaar.

Door: Nationale Onderwijsgids